Rondom Trier

Twaalf jaar resideerde de zoon van Constantijn de Grote, Constantijn II, in Trier. Die periode geldt als de Romeinse bloeitijd van de veelzijdige stad op een historisch vierlandenpunt. Binnen de nieuwe grenzen van het ‘tweede Rome’ zag Karl Marx het levenslicht: zijn geboortehuis is nu een museum. In het stadsdistrict groeien drie miljoen wijnranken en de UNESCO heeft maar liefst negen bouwwerken opgenomen op de Werelderfgoedlijst: onder andere de Porta Nigra en de Liebfrauenkirche. 

 Van de oud-Romeinse glans getuigt ook de gereconstrueerde mozaïekvloer van een porticusvilla bij Nennig. Het spoor van de beroemde ‘witte druif’, die ook al bij de Romeinen bekend was, kunt u het beste volgen op de Elbling-route tussen Palzem en Nittel. Net 15 km ten zuidoosten van het eindpunt ligt het stadje Saarburg met zijn beschermde vakwerk- en barokke gebouwen, waar de Leukbach als een klein soort Canal Grande tussendoor stroomt, zij het dat deze stroom een behoorlijke waterval heeft die zich 20 m diep in het dal stort. 

Van Koblenz naar Zell

 Hoog boven Koblenz zette de burcht Ehrenbreitstein vroeger de standaard voor de Europese vestingbouw. Voor de Gartenschau 2011 wordt op het voorterrein een landschapspark ingericht. Een nieuwe kabelbaan vervoert de bezoekers van de historische garnizoensstad over de Rijn naar het plateau. 

 Zware bouwwerken bepalen ook het silhouet van Treis-Karden en Cochem, het middeleeuwse juweel Burg Eltz en Slot Neuschwanstein aan de Moezel, de uit de ruïnes herrezen Reichsburg. Aan de voet van de burcht Metternich ligt het dorpje Beilstein er met zijn rijke architectuurgeschiedenis schilderachtig bij. Bij Bremm torent de Calmont, de steilste wijnberg van Europa, boven de oever uit. 

 Langs de Midden-Moezel  Traben-Trarbach doet van zich spreken met jugendstil en ayurveda. Eind 

19e eeuw waren de Moezelstad en haar wijnhandelaren even belangrijk voor de wijnwereld als Bordeaux en konden ze zich de diensten van de Berlijnse stadsarchitect Bruno Möring veroorloven voor hun representatieve belle-époquehuizen. 

 In een oude wagenloods van het St.-Nikolausziekenhuis in Bernkastel-Kues is een van de modernste multimediamusea van Duitsland ondergebracht, dat geheel is gewijd aan wijn. De eerste wijnranken werden al geplant door de Romeinen. In Neumagen-Dhron kunt u zowel op het land als op het water kennismaken met en genieten van de erfenis van dit even genotzuchtige als technisch onderlegde volk uit de oudheid. 

Een eerste kennismaking met de Moezel

 Van bron tot monding stroomt de ongeveer 500 km lange Moezel door drie landen. Hij vormt een deel van de Duits-Luxemburgse grens en in het Duitse deel de scheiding tussen de middelgebergten van de Hunsrück en de Eifel. 

 Tussen het drielandenpunt bij Schengen en Koch stroomt de Boven-Moezel door een breed dal. Tussen de monding van de Saar en de Scheich verbreedt het dal zich tot de vlakte van Trier en biedt ruimte aan de oudste stad van Duitsland. Daarna baant de rivier zich met brede bochten een weg door de barrière van het Rijnlands leisteenplateau. Hoge rotswanden worden afgewisseld door zacht glooiende heuvels aan oevers vol wijngaarden en bossen, en omzoomd door wijndorpen en charmante stadjes. 

 Tussen Traben-Trarbach en Cochem wordt het Moezeldal steiler en zijn de meanders scherper. Pas bij de Beneden-Moezel worden de bochten flauwer en bekronen burchten de bergtoppen, net als aan de nabijgelegen Rijn. 

 Van Koblenz (Beneden-Moezel) naar Trier (Midden-Moezel) is het over de Autobahn net 80 minuten, langs de rivier is de tocht drie keer zo lang. De trein doet er 1,5 tot 2 uur over: hij vertrekt om het uur. Fietsen kunnen mee op de trein, of boot. Ook in sommige bussen kan de fiets worden meegenomen.