Van hut tot grandhotel – Barceloneta

 De historische visserswijk Barceloneta (’klein Barcelona’) is in recente jaren een speelbal van speculanten geworden. Het straatbeeld ziet er nog net zo uit als vijftig jaar geleden. Sinds op de stranden pal voor de wijk echter de welgestelden liggen te zonnen, vind je hier bijna geen kleine lieden meer, die nog een tv in de keuken hebben. Van de meer dan drieduizend vissers die hier in de jaren 50 leefden, zijn er krap vijfhonderd over. 

 Een klein beetje sfeer van het oude Barceloneta is nog terug te vinden in het visrestaurant Can Maño . Ook in de bodega La Cova Fumada  heeft niemand een colbertje aan. Dorps is de sfeer op de markt en op het voorplein. Daar is het leuk om in de winkel The only fish in the sea  rond te snuffelen en om in Baluard , de beste bakkerij van Barcelona, niet te kunnen kiezen. Je vindt de laatste in de gelijknamige straat. Een paar meter verderop ligt een totaal andere wereld: de strandzone, waar hutten veranderd zijn in paleizen. Het door de befaamde architect Ricardo Bofill ontworpen Hotel W Barcelona lijkt op een 99 m hoog zeil. Cocktailbar Eclipse  op de 26e etage van het hotel werd met zijn fascinerende uitzicht over zee al snel een absolute trekpleister. 

Op het kruispunt van arm en rijk, waar Barceloneta overgaat in de strandzone Platja de Sant Sebastià, staat de Contador de la vergüenza (‘Teller van de schande’). Deze toont telkens het actuele aantal van de in de Middellandse Zee verdronken vluchtelingen van het lopende jaar. Bij de inwijding van het gedenkteken op 28. juli 2016 waren het er 3034. Kunst zonder knaken: het expositiecentrum voor moderne kunst Santa Mònica  kun je bezoeken zonder entreegeld te betalen. 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *