Een eerste kennismaking met de Moezel

 Van bron tot monding stroomt de ongeveer 500 km lange Moezel door drie landen. Hij vormt een deel van de Duits-Luxemburgse grens en in het Duitse deel de scheiding tussen de middelgebergten van de Hunsrück en de Eifel. 

 Tussen het drielandenpunt bij Schengen en Koch stroomt de Boven-Moezel door een breed dal. Tussen de monding van de Saar en de Scheich verbreedt het dal zich tot de vlakte van Trier en biedt ruimte aan de oudste stad van Duitsland. Daarna baant de rivier zich met brede bochten een weg door de barrière van het Rijnlands leisteenplateau. Hoge rotswanden worden afgewisseld door zacht glooiende heuvels aan oevers vol wijngaarden en bossen, en omzoomd door wijndorpen en charmante stadjes. 

 Tussen Traben-Trarbach en Cochem wordt het Moezeldal steiler en zijn de meanders scherper. Pas bij de Beneden-Moezel worden de bochten flauwer en bekronen burchten de bergtoppen, net als aan de nabijgelegen Rijn. 

 Van Koblenz (Beneden-Moezel) naar Trier (Midden-Moezel) is het over de Autobahn net 80 minuten, langs de rivier is de tocht drie keer zo lang. De trein doet er 1,5 tot 2 uur over: hij vertrekt om het uur. Fietsen kunnen mee op de trein, of boot. Ook in sommige bussen kan de fiets worden meegenomen. 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *